TEOG Nakillerde Tercih Neye Göre Yapılmalı?

İşte bu yüzden gelin somut örnekler üzerinden gidelim ve tane tane yazalım.

. Nakillerde puan sınırının kaldırılması sizi yanıltmasın. Bu istediğiniz her okula başvurma anlamına gelir ama istediğiniz her okula girmenize olanak sağlamaz.
. Her nakil döneminde sadece bir okula başvurma hakkınız var. Bunu sakın unutmayın ve ayağınızı yerden kesmeyin. Bu yüzden en çok istediğiniz okulu değil, girme şansınız en yüksek okula başvurun.
. Hemen her yüzdelik dilimde binlerce öğrenci var, bu yüzden, çok üst yüzdelik dilimlerden olabildiğince uzak durun. Kendinize en yakın yüzdelik dilim kadar, boş kontenjan sayısını dikkate alarak, tercihinizi belirlemeniz, en doğrusu olacaktır.
. Puanlar ikinci nakil döneminde düşer mi? Biraz zor ama üçüncü nakil döneminde düşeceği kesin, çünkü özel okullara ciddi kaymalar olacak. Niye? Çünkü devlet desteğinden yararlanmak için pek çok ğrenci devleti boşaltıp, özellere gidecek.
. Özellerde de puanlar düşer mi? Evet onlarda da düşecek. Çünkü onlardan da devlet liselerine ciddi anlamda kaymalar gerçekleşecek.
. Nakillerde, ille de ilk tercih listenizdeki okullardan birini mi, seçmek zorundasınız? Hayır istediğiniz okulu seçebilirsiniz. Bu konuda bir sınırlama bulunmuyor.
. Nakil isteğinde bulunmak, mevcut okulunuzdaki hakkınızı riske sokar mı? Hayır sokmaz. Nakil için başvurduğunuz okula eğer yerleştirilirseniz, işte o zaman, diğer okuldaki kaydınız düşer.
. Nakil olduğunuz okula gitmek istemezseniz ne olur? Her iki okuldaki şansınız da yok olur. Ama bu bir sonraki nakil döneminde bu okullara ya da başka okullara nakil başvurusunda bulunmanızı engellemez.
. Kazanığınız okuldan memnunsanız, nakilleri unutmalı mısınız? Hem evet hem hayır. Evet çünkü boşuna koşuşturmanın bir anlamı yok. Hayır, çünkü puanlar hiç ummadığınız şekilde düşer de, üst tercihinizdeki okullara başvrmazsanız, sonra kendinize çok kızabilirsiniz...
. Nakillerde herkese şans doğar mı? Bu çok zor. Ama herkes böyle düşünür ve nakil için başvurmazsa, diğerlerinin şansı çok daha yüksek olur. Sakın siz onlardan biri olmayın.
. Sonuç olarak, girmeyi en çok istediğiniz okullara değil, girme şansınız en yüksek okullara başvurmanızda yarar var...
Bol şanslar diliyoruz. Eminiz ki ona da ihtiyacınız olacaktır...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Liselerin Taban Puanları Nasıl Belirlenir? -Önemli Yazı-

Fen Liselerinin 2013-2014 Taban Puanları (Tüm Fen Liseleri)

TEOG'da Yüzdelik Dilime Göre Sıralamamızı Nasıl Buluruz?