Liselerin Taban Puanları Nasıl Belirlenir? -Önemli Yazı-

TEOG sürecinde adayların en çok merak ettiği konuların başında lise yerleştime puanlarının yükselip yükselmediğidir. Bu yazıdaki amacımız lise yerleştirme puanlarının nasıl belirlendiğini açıklayarak puanların yükselip yükselmeyeceği konusunda bir fikir sahibi olmanızı sağlamaktır.
Lise yerleştirme puanlarıyla ilgili her yıl MEB kitapçık yayınlar. Bu kitapçıklarda her bölüm için bir taban puan ve yüzdelik dilim verilmiştir. Öncelikle taban puanları ve yüzdelik dilimi MEB belirlemez.Taban puan, önceki yıl verilen bölüme giren en son kişinin puanıdır. Yüzdelik dilim de aynı şekilde o liseye giren en son kişinin içinde bulunduğu yüzdelik dilimdir. Şimdi bu durumu bir örnekle açıklayalım:


ÖRNEK: Galatasaray Lisesinin;
Taban Puanı:493.405
Kontenjanı:  180
Yüzdelik Dilimi: 1

AÇIKLAMASI: Galatasaray Lisesine 2013'de en son 493.405 puanla ve 180.sırada olan kişi yerleşmiştir. Kısacası 493,405 puanı geçen yıl Galatasaray Lisesine giren en son kişinin puanıdır.

Gelelim taban puanların nasıl oluştuğunu daha ayrıntılı bir şekilde açıklamaya:
Galatasaray Lisesinin 2013 kontenjanı 180 kişi. Muhtemelen bir çok kişi bu bölümü tercih etmiştir.Örneğin 2013'de 2000 kişi tercih etmiş olsun. MEB yerleştirmeleri yaparken kişilerin 1.tercihinde başlayarak yerleştirmeye başlar. Liseler içinse en yüksek alanın puanından başlayarak yerleştirir. Galatasaray Lisesini tercih eden 2000 kişiden en iyi puana sahip ilk 180 kişi yerleştirilir. Bir sonraki yıl tercih kılavuzları yayınladığında taban puanlar verilirken en son yerleşen 180.kişinin puanı ve sıralaması yazılır.
Yerleştime puanlarının nasıl belirlendiğini açıklığa kavuşturduktan sonra adaylar tercihlerini yaparken neleri gözönünde bulundurmaları gerektiğini belirtelim:
1.Bir önceki yılın puanları sadece yol gösteririr.Bu yılın puanların da aynı olacağı anlamına gelmez.
2.Taban puanlar tercih edenlere göre değiştiği için yıldan yıla farklılık gösterir.Ülkenin içinde bulunduğu durum bazen de popülarite bazı liselerin puanları yükseltir.
3.Bir liseyi ne kadar çok tercih ederse taban puanı o kadar yükselir. Fen ve sosyal bilimler liseleri gibi çok fazla kişi tercih ettiği için puanları yüksek. Eğer bu liseleri az kişi tercih etseydi puanları da azalacaktı.
4.Puanlar tercih eden kişilere bağlı olduğu için tercihler yapılırken sıralamızın çok üzerinde olan bir lise de  de yazılabilir. Belki o yıl daha az kişi tercih edecektir.
5.Tercihleri yaparken liselerin kontejanları,taban puanları ve sıralamalarına dikkat emek gerekir.
BURHAN DEMİR/TEOG ÖZEL YAZI

Yorumlar

  1. kizim lise ikiye gecdi nakil almak icin okul puani 2.sınıflarda neye gore belirlenior acaba bilgi verebilir misiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Liselerdeki tüm nakiller TEOG puanına göre yapılır

      Sil
  2. bir okulun 12.sinif puani 312 gözüküyor bn şimdi 11.sinifim 11.sinif puani ise 411 gösteriyor bnim teog puanim 409 12.sinifda o okula gitmek istiyorum bn oraya 312 üzerindemi yoksa 411 üzerindenmi gitmem gerek yani napmsliyim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

1.SORU VE YORUMLARA MUTLAKA ADINIZI YAZINIZ.
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fen Liselerinin 2013-2014 Taban Puanları (Tüm Fen Liseleri)

TEOG'da Yüzdelik Dilime Göre Sıralamamızı Nasıl Buluruz?