Lise Tercihinde Boşta Kalanlar Ne Yapmalı?

TEOG'da A ve B listelerinden herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler puanları dikkate alınarak, evine en yakın okula otomatik olarak yerleştirilecek.

BU yıl yapılacak yerleştirme sisteminde aileleri en çok endişelendiren konu eğer çocukları A ve B listelerinden herhangi birine yerleşemezse "otomatik" hangi okul türüne yerleştirileceği. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) uzmanlarına göre 15 okulun tercih edileceği A listesi ve 4 okul türünün zorunlu işaretleneceği B listesi tüm öğrencilerin bir okula yerleşmelerini sağlamak için yeterli. Bu listelere göre yapılacak yerleştirmeler sonucunda açıkta kalan öğrenci kalmayacak. 

Ancak bu iki listeye rağmen yerleşemeyen ve açıkta kalan öğrenciler olursa onların yerleştirmeleri nasıl yapılacak? İşte bu soruya yerleştirme kılavuzunda şu yanıt veriliyor: "Herhangi bir tercihte bulunmayan ya da tercih yapmış olmalarına rağmen A veya B grubu tercihlerine göre herhangi bir okula yerleşemeyen öğrencilerin yerleştirmeleri, öğrencinin ikamet adresi, Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP) okul kontenjanı, okulun A Grubu yerleştirme taban puanı dikkate alınarak sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır." 

NAKİLDE BÖYLE BİR ŞART YOK 
Bu yanıttan da anlaşılacağı üzere eğer çocuğunuz iki listede de bir okula yerleştirilemezse yerleştirme puanı ve okulun A grubu taban puanı dikkate alınacak. Bu okul Anadolu ya da fen lisesi olabileceği gibi mesleki ve teknik lise de imam hatip lisesi de olacak. Ancak "okulun taban puan şartı" yerleştirmelerden sonra okullarda boş kalacak kontenjanlar için gerçekleştirilecek nakil uygulamasında aranmıyor. Yani nakillerde bir okulda boş kalan kontenjanlar varsa o okula en son giren öğrencinin puanı dikkate alınmayacak. Sadece nakil başvurusunda bulunan öğrenciler kendi puanları açısından sıralanıp, en yüksek puanı olan öğrenciden başlayarak okula yerleşecek. Bu kuralın iki listede de yerleşemeyip, açıkta kalan öğrenciler için geçerli olmamasına aileler tepkili ve "Nakil uygulamasındaki taban puan aranmaması kuralı neden açıkta kalacak öğrenciye uygulanmıyor?" diyor. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Liselerin Taban Puanları Nasıl Belirlenir? -Önemli Yazı-

Fen Liselerinin 2013-2014 Taban Puanları (Tüm Fen Liseleri)

TEOG'da Yüzdelik Dilime Göre Sıralamamızı Nasıl Buluruz?