TEOG Tercihleri İçin Müthiş Taktikler. Mutlaka Okuyunuz

TEOG sonuçları bugün açıklandı, okul kontenjanları 4 Temmuz 2014 cuma günü, yerleştirme puanları ise 7 Temmuz pazartesi günü, e-okul sistemi üzerinden açıklanacak.

TEOG tercihler 31 Temmuz – 08 Ağustos arasında yapılacak olsa da, öğrencilerde ve velilerde bir fikir oluşması açısından TEOG Tercih Taktikleri yazı dizisine başlıyoruz.

İKİ TÜR TERCİH LİSTESİ
Öncelikle bu yıl ilk defa uygulanacak olan A grubu tercihler ve B grubu tercihler önemli. A grubu tercih listesi 15 okuldan oluşacak. Bu okullar için il ilçe sınırlaması yok. İstediğiniz il ve ilçeden tercih yapabilirsiniz. İkinci listede yani B grubu tercih listesinde ise sadece okul türleri var.  Yani okul adı değil türü seçilecek. Eğer öğrenci A grubundaki 15 okuldan birine yerleştirilemez ise B grubunda tercih ettiği okul türünde evine yakın, puanı yakın ve boş kontenjanı bulunan okula yerleştirilecek.

A GRUBU TERCİHLERİ NASIL OLMALI?
A grubu tercih listesinde il sınırlaması olmaması önemli. Çünkü hedefinizde olan meslek ve bölüm için en uygun liseleri kazanmak gerekli. Bunun için il içi – il dışı demeden puanı uygun okulları bu listeye yazmak gerekiyor. Günümüz Türkiye’sinde artık her il ve ilçede lise öğrencileri için barınma imkanı sunan yurtlar mevcut.

B GRUBU TERCİHLERİ NASIL OLMALI?
B grubu tercih listesinde sadece okumak istediğiniz lise türlerini işaretleyiniz. Ama sadece fen lisesi işaretleme gibi bir hataya düşmeyiniz. Eğer puan yeterli olmaz ise siz işaretlemeseniz de bir meslek lisesine ya da imam hatip lisesine yerleştirilme süprizi yaşayabilirsiniz. Bu nedenle bence,  “kazanırsam giderim” dediğiniz en az 3 okul türünü işaretleyiniz.

Tercihleri Neye Göre Sıralamalıyım?
Gidebileceğiniz en yüksek puanlı okula gidebilmek için okumak istediğiniz liseleri, taban puanı en yüksek olandan en düşük olana doğru sıralamalısınız.
Burada dikkat edilmesi gereken bir husus var. “A lisesinin puanı daha yüksek ama ben B lisesinde okumak istiyorum. B lisesini önce yazsam olur mu?” düşüncesinde olanlara tavsiyem A lisesini tercih listenizden çıkartınız. Çünkü puanı yüksek de olsa sizi mutlu etmeyecek bir liseyi tercih listesine yazmanızın hiç bir anlamı yoktur. Severek isteyerek okuyacağınız ve daha kolay kazanacağınız bir lise varken, tercih listenizi gitmek istemediğiniz okullarla doldurmanız mantıksız bir davranış olur…

TEOG liseye giriş için iki tercih listeniz olacak. İlk listenizde 15 okulun adı bulunacakken ikinci listede bulunacak olan 6 okul türünden hangisinde ya da hangilerinde okumak istiyorsanız onları işaretleyeceksiniz. İlk listedeki 15 okuldan herhangi birine yerleşemezseniz ikinci listeden işaretlediğiniz okul türlerinden, puanınızın yettiği bir okula yerleştirileceksiniz.

YERLEŞTİRME PUANI YÜKSEK OLANLAR DİKKAT!
Özellikle yerleştirme puanı yüksek olan öğrenciler için yeni yerleştirme sistemi riskli. Çünkü 15 okuldan oluşan birinci listeye yerleşemeyenlerin ikinci listeden yerleştirilecekleri okul belirlenirken, işaretlenen okul türünün yanında ikamet adresine yakınlığına ve puanının uygunluğuna da bakılıyor. Bu nedenle ikinci listeye kalanların hangi okula yerleştirileceği belli olmaz.
Yerleştirme puanı yüksek olan bir öğrenci tercih ettiği 15 okuldan birine yerleşemez ise, ikinci listeden de sadece Fen Lisesi türünü işaretleyen bir öğrencinin puanı, oturduğu mahalle ya da semtteki Fen Lisesine puanı yetmemesi durumunda, tercih etmemiş olsa bile mahallesinde bulunan meslek lisesine ya da imam hatip lisesine yerleştirilmesi söz konusu olacaktır.

İKİ TAVSİYE
İlk tavsiyemiz 15 okulun yazılacağı liste ile ilgili. Yerleştirme puanınıza en uygun okulları yazın. Bu şekilde bu 15 okuldan birine yerleşirsiniz ve ikinci listedeki tehlike ile karşı karşıya kalmamış olursunuz.
İkinci tavsiyemiz ise ikinci liste ile ilgili. İkinci listeden sadece bir okul türünü değil birden fazla okul türünü işaretleyiniz ki, işaretlemediğiniz herhangi bir okul türüne yerleştirilme tehlikesi ile karşı karşıya kalmayınız…

Yorumlar

  1. Selamun aleyküm hocam ben ahmet gül kayseri de yaşıyorum teog ta puanım 498 sizce özel bilfen fen lisesini mi yoksa şehir dışındaki liselerimi tercih etmeliyim(Ankara fen galatasaray vs

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. AHMET:
      Ankara ve istanbuldaki iyi fen liseleri gelirse mutlaka git. Ama şehir dışına gitmek istemiyorsan özel liseyi tercih edebilirsin. Ama sana sunacağu şartları araştırmanı ve konuşanı tavsiye ederim.

      Sil
  2. Hocam puanım 440 civarında sizce tercih aralığım kaçla kaç arasında olmalıdır?
    tecrübeli birileri?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KATİBE:
      Tercihlerin yü<delik dilime göre ypılması mantıklı olur. Bunun için de yüzdelik dilimleri bilmemiz gerekir. İdeal tercih aralığı ile ilgili şu yazımızı okuyunuz
      http://teoges.blogspot.com.tr/2014/07/teog-ideal-tercih-aralg-nasl-olmaldr.html

      Sil

Yorum Gönder

1.SORU VE YORUMLARA MUTLAKA ADINIZI YAZINIZ.
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR

Bu blogdaki popüler yayınlar

Liselerin Taban Puanları Nasıl Belirlenir? -Önemli Yazı-

Fen Liselerinin 2013-2014 Taban Puanları (Tüm Fen Liseleri)

TEOG'da Yüzdelik Dilime Göre Sıralamamızı Nasıl Buluruz?