Hangi Lise Türünü Neden Seçmeliyiz? İşte Liselere Göre Tanıtımlar

Öncelikle Lise tercihi yaparken puanınızdan çok  yetenek ilgi ve kabiliyetlerinizi dikkate almalısınız. Hangi okul türüne gitmek istediğinize karar verdikten sonra puan ve yüzdelik diliminize göre sıralama yapmalısnız. Örneğin sözel derslerde daha başarılı olan bir öğrencinin fen lisesi tercihi yapması başarılı bir seçim olmaz. Sözel alanda başarılı bir öğrencinin Sosyal Bilimler Liselerini tercih etmesi daha mantıklıdır. Şimdi bu bağlamda kısaca liseleri tanıyalım.

Sosyal Bilimler Liseleri:
Sosyal Bilmler Liseleri edebiyat ve sosyal bilimler alanlarında bilim adamı yetiştirecek üniversite bölümlerine  kaynaklık etmesi amacıyla kurulmuştur. Kısacası edebiyat,tarih,coğrafya, inkılap tarihi, osmanlı tarihi gibi derslerden hoşlanıyor ve üniversite eğitiminizi de bu alanlardan birinde almak istiyorsanız Sosyal Bilimler Liseleri tam size göre. Bir nevi Fen lisesinin Sözeli diyebiliriz. Kapanan Anadolu Öğretmen Liselerinin bir kısmının sosyal bilimler liselerine dönüştürüldüğünü gözönünde bulundurursanız baya şanslısınız çünkü bu liselerin sayısı neredeyse iki katına çıktı.
Not: Sosyal Bilimler Liselerinde eğitimin 5 yıl olduğunu unutmayın çünkü 1 yıl hazırlık sınıfı uygulaması (ingilizce) devam etmektedir.

Fen Liseleri:
Fen liseleri eğitimi 4 yıl olan yatılı ve karma okullardır. Amacı matematik ve fen alanlarında yeteneği yüksek olan öğrencileri yüksek öğrenime hazırlamaktır. Yani matematik ve fen derslerinden hoşlanıyor ve puanınız da yetiyorsa fen liseleri birinci sınıf okullardır. Ayrıca ülkemizde en gözde okullar olduğunu söylemeliyiz.


Anadolu Liseleri:
Anadolu liseleri hazırılık sınıfı kaldırılmasına rağmen yabancı dili ingilizce olan ve matematik fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında eğitim veren ortaöğretim kurumlarıdır. Düz Liselerin kaldırılmasından sora tüm genel liseler anadolu lisesine dönüşmüş ve bazı olumlu ve olumsuz etkileri olmuştur. Bu sonuçları şöyle sıralayabiliriz;
  • Anadolu liselerinin puanları düşmüş ve eski kalite standartlarını koruyamamıştır. Yani bu dönüşümden önce Anadolu Lisesi olan tabir caizse eski Anadolu Liseleri kalitelerini korumuş fakat yeni açılan Anadolu Liselerinin puanları çok düşük kalmış ve kalitelerini koruyamamıştır. Bu yüzden tercih işlemlerinizi yaparken Puan ve yüzdelik dilimleri gözönünde bulundurmalısınız.
  • “Ben düz liseye gitmek istiyorum” diyen öğrencilere kötü haber. Mecburen bir Anadolu Lisesi kazanmalısınız. Eğer puanınız Anadolu Lisesine yetmiyorsa  Meslek Liselerine gitmek zorundasınız. Çünkü artık gidebileceğiniz bir düz lise kalmadı.
  • Bir olumlu sonucu ise Anadolu  Liselerinin müfredat ve eğitim çerçeveleri de Düz Liselerde uygulanmaya başlamasıdır.
Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri:
Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri,  genel kültür dersleri yanında okul türüne ve öğrencinin tercihine göre bir mesleğe ve çalışma hayatına hazırlayan kurumlardır. Bu kurumlarda eğitim alan öğrenciler kazandığı mesleği icra edebileceği gibi, üniversite de başka bir bölüm veya meslek tercih edebilir illa bu bölüm üzerine eğitimine devam etmek zorunda değildir. Çok merak edilen bir husus da Sağlık Liseleridir. Anadolu Sağlık Liseleri de Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri kategorisinde yer almaktadır. Tercihlerde Sağlık Lisesi yazmak isteyen öğrenciler Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri kategorisine bakmalıdırlar. Şimdi Mesleki Liseler hakkında merak edilen bazı hususları açıklayalım.
  • Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinden mezun olan öğrenciler bölümleriyle alakalı iş hayatına atılabilirler. Örneğin KPSS olarak bilinen memurluk sınavına girerek devlet memuru olabilirler veya özel sektörde bölümleri ile ilgili iş hayatına atılabilirler.
  • Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinden mezun olan öğrenciler LYS-YGS sınavlarına girmeden 2 yıllık meslek yüksek okullarına sınavsız geçiş yapabilirler ve bölümleri üzerine üniversite eğitimi alabilirler.
  • En önemli husus da, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinden mezun olan öğrenciler illa bölümleri üzerine eğitim almak zorunda değildirler. Üniversite sınavlarına girerek (LYS-YGS) istediği bölümü kazanabilir ve okuyabilir. Örneğin Bilişim Bölümü mezunu bir öğrenci Üniversite sınavından yüksek puan alarak TIP fakültesine gidebilir. Okul istediğiniz bölümü okumanızda bağlayıcı değildir.
  • Anadolu Sağlık Liseleri,Adalet Meslek Liseleri, Tarım Meslek Liseleri, Anadolu Ticaret Meslek liseleri, Anadolu Turizm ve Otelcilik Meslek Liseleri vb okullar Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri kategorisinde yer almaktadır.
Anadolu İmam Hatip Liseleri:
Anadolu İmam Hatip Liseleri, ülkemizde İmam,Müezzin,Hatip,Vaiz,Kuran Kursu Öğreticisi ve Din Kültürü Öğretmeni  yetiştirmek üzere kurulmuş liselerdir. Genel derslerin yanında İslam dinine ilişkin meslek dersleri eğitimi de verilmektedir. Bu dersler Kuran-ı Kerim, siyer,fıkıh,arapça vb derslerdir. Ayrıca yabancı dil olarak İngilizce eğitimi verilmektedir. Peki Anadolu İmam Hatip Liselerinden mezun olan öğrenciler mezun olunca ne yapabilirler ?
  • KPSS denilen memurluk sınavına girerek imam müezzin Kuran kursu öğreticisi(Bayanlar için) olabilirler.
  • Üniversite sınavına girerek İlahiyat ve Din Kültürü Öğretmenliği bölümünü kazanıp eğitim alabilirler.
  • Üniversite sınavını kazanarak istediği bölümü okuyabilirler. Örneğin İmam Hatip mezunu bir öğrenci Bilgisayar Mühendisliği Bölümünü kazanabilir ve Mühendis olabilir yada bir Öğretmen ya da bir Polis. İlla İmam olmak zorunda değildir.
Özel Okullar:
Özel okullar malumunuz üzere paralı eğitim veren kurumlardır. Bu kurumlar içerinde;
  • Özel Fen Liseleri
  • Özel Sosyal Bilimler Liseleri
  • Özel Anadolu Sağlık Lİseleri
  • Özel Anadolu Liseleri yer almaktadır.
Bu okulların Burslu olarak da kazanmanız mümkündür. Kontenjan çok kısıtlı olsa da başarılı öğrenciler burslu tercihte bulunabilirler.
Bu liseleri kontenjan ve eğitim ücretlerini aşağıdaki adresten öğrenebilirsiniz.
https://e-okul.meb.gov.tr/SinavIslemleri/BasvuruIslemleri/OKSTERCIH/SNV08002.ASPX
Kapanan Anadolu Öğretmen Liseleri Ne oldu ?
Bu Liselerden sayılı bir kısmı Fen Lisesi ve Sosyal Bilimler Liselerine dönüştürüldü. Büyük bir çoğunluğu ise Anadolu Liselerine dönüştürüldü.

Yorumlar

  1. hocam merhaba ben yusuf, sosyal bilimler lisesinden mezun biri üniversitede matematik-fen ile ilgili bir bölümü seçebilirmi şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. YUSUF;
      Sosyal bilgiler lisesinde MF tercih etmek mümkün. Herhangi bir puan düşmesi olmaz. Ancak eğitim fen-matematik ağırlıklı olmadığı için zor olur

      Sil

Yorum Gönder

1.SORU VE YORUMLARA MUTLAKA ADINIZI YAZINIZ.
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR

Bu blogdaki popüler yayınlar

Liselerin Taban Puanları Nasıl Belirlenir? -Önemli Yazı-

Fen Liselerinin 2013-2014 Taban Puanları (Tüm Fen Liseleri)

TEOG'da Yüzdelik Dilime Göre Sıralamamızı Nasıl Buluruz?