TEOG Lise Tercihinde Açıkta Kalmamak İçin Bunu Okuyun

Bilindiği üzere TEOG ilk defa bu yıl uygulandı ve sistemin nasıl işlediği konusunda çok fazla sorun var. Öğrenciler ve veliler açısında en önemli sorun ise tercihler.

Eğer veli ve öğrencilerimiz dikkatli tercih yapmazlarsa açıkta kalırlar ve hiç istemedikleri bir liseye gitmek zorunda kalırlar. Öncelikle tercih ve yerleştirme sistemi şöyle işleyecek:

*A grubu tercihleri Bakanlığın http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya https://e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan, okulların kodlarına göre velisi tarafından en fazla 15 tercih olmak üzere yapılacak. Öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemlerinde, öncelikle A grubu tercihleri, puan üstünlüğü ve tercih sıralamaları dikkate alınacak.
*A grubu tercih listesinde yer alan tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, öğrencinin ikamet adresi, YEP, tercih önceliği, okul kontenjanı ve okulun A grubu yerleştirme taban puanı dikkate alınarak B grubundan tercih edeceği okul türlerine göre sistem tarafından otomatik yerleştirilecek.

Peki yapacağımız tercihlerde açıkta kalmamak için ne yapmalıyız? Formülümüz çok basit;
1. Tercih aralığımızı geniş tutmalıyız. Yani yüzdelik dilimizden hem yüksek hem düşük yerleri yazmalıyız. Yüzdelik dilimimize göre 3 tercih alanı var. Birincisi yüzdelik dilimizden yüksek yerler. Bu yerleri yazmamızın nedeni  fırsatları kaçırmamak içindir. İkinci alan yüzdelik dilimize yakın olan yerlerdir. Bu bölgede yerleri kazanmak yüksek ihtimmalidir. Üçüncü alan da yüzdelik dilimizden düşük yerlerdir. Bu alanı yazmamızın nedeni de açıkta kalmamaktır.
Şimdi bir örnek verelim;
Yüzdelik dilim 5-7 arası ise 3 tercihinizi 0-5 aralığında, 7 tercihinizi 5-10 aralığında,  5 tercihinizi de 10'un üstü yazabilirsiniz. Üst limit %20 olabilir

Diğer Tüm yüzdelik dilimler için TIKLAYINIZ 

2.  A grubunda yer alan 15 tercih hakkınızı da doldurun. Nasılsa burası gelir diyip size verilen hakkı kullnamazsanız açıkta kalabilirsiniz.
BURHAN DEMİR/TEOG MERKEZİ

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Liselerin Taban Puanları Nasıl Belirlenir? -Önemli Yazı-

Fen Liselerinin 2013-2014 Taban Puanları (Tüm Fen Liseleri)

TEOG'da Yüzdelik Dilime Göre Sıralamamızı Nasıl Buluruz?