TEOG 2.Hafta Nakil Kontenjanları Açıklanıyor. Sürpriz Var mı?


Milli Eğitim Bakanlığı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sonuçlarına göre yapılacak nakil işlemlerinde ortaöğretim kurumlarında oluşan boş kontenjanları saat 19.00'da açıklayacak.
Bakanlıktan alınan bilgiye göre, boş kontenjanlar için nakiller, pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe günleri e-Okul üzerinden yapılacak.

Nakiller, haftalık periyotlarla 26 Eylül'e kadar devam edecek.

 Nakil İsteyen Öğrencilerin Kaydı Silinir mi? 
TEOG yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonra 25 ağustosta ilk nakil dönemi başladı. Nakil isteyen öğrenciler zaman zaman tereddüte düşüyorlar. Öğrencilerin tereddüte düşmemeleri gerektiğini hemen belirtelim. Bu yıl lise kayıtları otomatik olarak yapılıyor. Nakil talebinde bulunan bir öğrenci istediği yeni liseye yerleşmediği sürece kaydı devam eder. Ancak istediği liseye yerleşirse kaydı otomatik olarak diğer liseden silinir ve yeni liseye kaydı yapılmış olur.

TEOG Nakil İşlemleri İçin Boş Kontenjanlar Açıklanacak mı? 
 TEOG puanlarına göre yapılan yerleştirmeler açıklandı. Arkasından da bu sistemin tartışılan en önemli uygulamasına “nakillere” geçilecek. Boş kontenjanlar için yapılacak bu uygulamada taban puan şartı aranmayacak. Yani bir okula en son giren öğrencinin puanı dikkate alınmayacak.

Eylül ayı sonuna kadar haftalık periyotlarla gerçekleştirilecek olan yerleştirmeye yönelik nakil işlemleri, okulların ilan edilen boş kontenjanları için yapılacaktır. Yerleştirme nakil döneminde, başka bir resmi/özel okula nakil talebinde bulunan öğrencilerden boşalacak kontenjanlar bir sonraki haftanın boş kontenjan listesinde yer alacaktır. Söz konusu işlemler sonucu nakil talebi gerçekleşenler ve boş kalan kontenjanlar e-okul sistemi üzerinden ilan edilecektir. 

Boş kontenjan nasıl oluşacak?  Bu sorunun yanıtı: Boş kontenjan oluşmasının yolu “özel”den geçiyor.
Öğrencilerin tümü tercihlerine, tercih yapmayanlar da puanlarına göre adreslerine göre en yakın okullara yerleştikten sonra çocuğunu özel okulda okutmaya karar veren aileler kayıtlarını devlet okullarından çekecek. Bu işlemi de bir kısmı bugün sonuçların açıklanmasından sonra gerçekleştirecek. Eğer çocukları düşündükleri kadar iyi bir okula yerleşemediyse özel okula geçecekler. Boş kontenjanlar da işte bu öğrencilerin özel okullara gitmesinden sonra oluşacak.
Nakil uygulaması özele giden öğrencilerden sonra oluşacak boş kontenjanlara yapılacak.
Ancak tersine bir hareketlilik de söz konusu olacak.
Bu kez de “özel”e kayıt yaptırmış öğrenciler eğer bugün iyi bir okula yerleştiyse özel okullardaki kayıtlarından vazgeçecekler ve devlet okullarında kalacaklar. Devletten özele, özelden devlete geçişler olacağı gibi devlet okulları arasında da boş kontenjanlar arasında hep gidiş gelişler olacak. Bu süreç okullar açıldığında da sürecek. Taban puan şartı aranmadan nakil uygulamasının yapılacağı eylül ayının sonuna kadar okulların kontenjanları bir dolup bir boşalacak.


TEOG Nakil İşlemlerinde Kaç Tercih Hakkı Var? 
 TEOG yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla adayların kayıt olduğu liseler de belli oldu. Ancak telaş burada bitmiyor. Şimdi de nakil telaşı başladı.
Yerleştirmeye yönelik nakil işlemleri 25 Ağustos’ta başlayıp, Eylül ayı sonuna kadar haftalık periyotlarla devam edecek. Her hafta yeni kontenjanlar ve yeni nakil sonuçları açıklanacak. Eylül ayı boyunca boş kontenjanlara yerleştirmelerde aranmayan taban puan şartı ekim ayına geldiğinde şart olacak. Okullarda hazırlık sınıfı ve 9. sınıfta boş kontenjan kaldıysa en son giren öğrencinin puanından düşük puanlı öğrenci okula nakil yapamayacak.

Her hafta yapılacak nakil işlermleri e-okul üzerinden yapılacak ve adayların 1 liseyi tercih etme hakkı olacak. Tercih ettiği liseye yerleşirse mevcut lisedeki kaydı otomatikmen silinecek

TEOG Nakil İşlemleriyle İlgili Tüm Ayrıntılar. 10 Soru 10 Cevap 
 2014 TEOG yerleştirme somuçları açıklandı. Bundan sonra kayotlar ve nakiller başlıyor. Öğrenci ve veliler, 25 Ağustos pazartesi günü başlayacak “Nakil süreci’’nde hata yapmaktan, açıkta kalmaktan korkuyor. Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, nakil süreciyle ilgili velilerin aklına takılan soruları yanıtladı:
1-Nakil dönemi ne zaman başlıyor?
25-28 Ağustos 2014 tarihleri arasında saat 17’ye kadar nakil başvuruları alınacak. 29 Ağustos günü saat 19’da nakil yerleştirme işlemleri tamamlanacak. Bundan sonraki süreçte ise nakiller, Eylül ayı sonuna kadar haftalık dönemler halinde devam edecek.
2-Nakil işlemleri nasıl yapılacak?
2014-2015 öğretim yılında hazırlık veya 9’uncu sınıfa kesin kaydı yapılmış olan öğrencilerin, açık kontenjan bulunan başka bir okula nakil talebinde bulunmaları halinde yerleştirme sonrası okullarda oluşan taban puana bakılmaksızın başvuranlar arasında puan üstünlüğü esas alınarak sistem üzerinden otomatik olarak yerleştirme işlemleri gerçekleştirilecek. Yerleştirmeye yönelik nakil talepleri, öğrenci velisi tarafından öğrencinin kesin kaydının olduğu okul müdürlüklerine yapılacak.
3-Nakiller nerden duyurulacak?
Nakil talebi gerçekleşenler ve boş kalan kontenjanlar e-okul sistemi üzerinden görülebilecek. Sonuçlar yine buradan takip edilecek.
4-Özel okula kayıt yaptırmak istiyorum ama MEB tarafından bir okula yerleştirildim. Ne yapabilirim?
Yerleştirme sonucuna göre kaydınızın yapıldığı okul müdürlüğüne, kayıt yaptırmak istediğiniz özel okula geçmek istediğinize dair dilekçe vermelisiniz. Bu dilekçeyle birlikte okul müdürlüğü tarafından internet üzerinden kaydınızı okumak istediğiniz özel okula gönderecektir.
5-Nakil için puan önemli mi?
Puan başvuru sırasında önemli değil fakat başvuru yaptığınız okul kontenjan açığına göre puan üstünlüğüne göre öğrenci alacak. Örneğin okulun 15 kişilik kontenjanı var ise ve 25 kişi nakil başvurusu yaptı ise puanı en yüksek olan 15 kişi bu okula yerleşecek. Bu işlem Eylül ayı sonuna kadar devam edecek. Ekim ayı itibariyle ise nakiller sonrası oluşan taban puanlara göre okullar nakil başvurularını kabul edecek.
 6-Başvuru önceliği önemli mi?
Önemli değil. Nakil başvuruları belli bir süre içinde alınacak. Okullara başvuran öğrenciler arasında belirlenen zaman içinde başvuran öğrenciler arasında puan üstünlüğü söz konusu. Puanı daha düşük bir öğrenci daha önce o okula başvurduğu için üstünlük elde etmez. Son gün de başvursa puanı yüksek olanın şansı daha fazla.
7-Yüksek puanlı bir okula yerleşebilir miyim?
Eğer başvurduğunuz okuldaki kontenjan açığı için başvuran öğrenciler içinde sizin puanınız yüksek ise siz yüksek puanla öğrenci almış bu okula yerleşebilirsiniz. Örneğin başvurmak istediğiniz okula son yerleşen öğrenci puanı ile sizin puanınız arasında 100 puan farklılık olduğunu ve bu okulun 20 kişilik kontenjan boşluğu olduğunu varsayalım. Eğer siz bu 20 kişilik kontenjana başvuru yapıp puana göre de 20 kişilik boşluğun içinde yer alıyorsanız o okula yerleşirsiniz. Geçmişte “ben bu okula yerleşemem zaten” diye tercih yapmayan öğrencilerin yerine daha düşük puanlı öğrencilerin tercih yapıp yerleştiği durumlar olmuştur.

8-Kaç okula başvuru yapabilirim?
Nakil süreci, Eylül sonuna kadar haftalık dönemler halinde devam edecek. Her dönemde bir okula başvuru yapabilirsiniz.
9-Nakil dönemi ne zaman bitiyor?
Nakil süreci lise eğitimi bitimine kadar devam ediyor ama yerleştirmeye yönelik nakil işlemleri lise dönemindeki nakillere göre farklı. Eylül ayı sonuna kadar devam edecek olan bu süreçte Ekim ayından sonraki nakil sürecinden farklı olarak nakil başvurusunda puan kriteri aranmayacak. Ekim ayında okulların taban puanları o okula yerleşen son öğrenciye göre belirlenecek. Ekim ayı itibariyle yapılacak nakillerde Eylül ayı sonuna kadar yapılan nakiller sonucu oluşan taban puan esas alınacak. Ekim ayından sonra taban puanı, puanınıza eşit ya da puanınızın altında olan okullara MEB’nın
belirlediği tarihlerde nakil başvurusu yapabilirsiniz.
10-Okulda tanıdık olması gerekli mi?
Nakil başvurusunda bulunmak istediğiniz okula, kesin kayıt yaptırdığınız okuldan başvuru yapacaksınız. Başvurular ise internet aracılığıyla olacak. Dolayısıyla okullarda tanıdığınızın olması, nakil sürecinizi etkilemeyecek. Nakillerde tek kriter puan üstünlüğü.

Liselere Yerleştirme İçin Nakiller Ne Zaman ve Nasıl Yapılacak? 
Tercihlerde istediği veya beğenmediği liseye girenler için bir umut da bu yıl nakiller olacak. 31 Temmuz-8 Ağustos arasındaki liseye giriş tercihlerinin ardından yerleştirme sonuçları da 22 Ağustos'ta duyurulacak. Bu duyurular sonrasında kesin kayıtlar yapılacak. Yerleştirme sonrasında boş kalan kontenjanlara taban puan şartı aranmaksızın nakil yapılacak. Nakil başvuruları 25-28 Ağustos'ta yapılacak. Yerleştirme 29 Ağustos'ta gerçekleşecek. Ancak, eylül ayı boyunca sistem devam edecek. Nakilde başvuran adayların puan sıralamasına göre kayıt işlemi yapılacak. Bu yıl yapılan bir değişiklik de Anadolu liselerinin kontenjanı.
Fen liselerinde de 2014-2015 öğretim yılından itibaren hazırlık sınıfı uygulanmayacak. TEOG öncesindeki 201 taban puan uygulaması kaldırıldı.

Lise Kayıt ve Nakil Başvuru Tarihleri 
Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu’na göre, Anadolu liselerine, anadolu imam hatip liselerine, çok programlı anadolu liselerine, fen liselerine, mesleki ve teknik anadolu liselerine, sosyal bilimler liselerine, mesleki ve teknik eğitim merkezlerine, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne bağlı ve Yerleştirme Esas Puanına (YEP) göre öğrenci alan özel okullara, 2014–2015 eğitim-öğretim yılı için öğrencilerin YEP’ine göre yerleştirme yapılacak.

Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzuna göre, tercih alınma süreci, 31 Temmuz Perşembe başlayacak, 8 Ağustos Cuma sona erecek.

Resmi-Özel Öğretim Kurumlarına Kayıt Takvimi:
RESMİ OKULLAR
Tercih başvuruları : 31 Temmuz – 08 Ağustos 2014
Tercih sonuçlarının ilanı ve kayıt : 22 Ağustos 2014

Nakil başvuru işlemleri :


 - Eylül ayı süresince yapılacak nakil başvurularında taban puan aranmayacak, boş kontenjanlar için yapılan başvurular puan üstünlüğüne göre sıralanarak en yüksek puandan başlanarak açık kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilecektir.

- Nakil hakkından yararlanmak için, ayrı ayrı her nakil döneminde başvuru yapılması gerekmektedir.

- Nakiller için açık kontenjanların ilanı, başvuruların alınması ve yerleştirme ve kayıt işlemleri merkezi sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır. Bu nedenle herhangi bir kaygıya gerek yoktur.

- Ekim ayından itibaren yapılacak nakillerde Eylül ayı sonuna kadar yapılan nakiller sonucu oluşan taban puan esas alınacaktır.

  Yerleştirme sonrası nakil başvuruları 25 Ağustos 2014 tarihinde başlayıp haftalık periyotlarla 26 Eylül 2014 günü mesai bitimine kadar devam edecektir. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ile ilgili kılavuz esaslarına göre, kesin kaydı yapılmış olan öğrencilerin, açık kontenjan bulunan başka bir ortaöğretim kurumuna yönelik "yerleştirme nakli" isteğinde bulunmaları halinde başvuranlar arasında puan üstünlüğü esas alınarak sistem üzerinden otomatik olarak nakil işlemleri gerçekleştirilecektir. Resmi ya da özel bütün ortaöğretim kurumları arasındaki nakil işlemleri e-okul üzerinden yürütülecektir.

Kesin kayıt işlemi tamamlanan fakat bir özel ortaöğretim kurumuna nakil yaptırmak isteyen öğrencilerimizin velileri, ilgili özel ortaöğretim kurumuna şahsen başvuruda bulunmaları halinde kesin kayıt işlemleri yapılacak ve yerleştiği ortaöğretim kurumdan nakilleri e-okul üzerinden otomatik olarak gerçekleştirilecektir.
Resmi okullar arasındaki "yerleştirme nakil işlemleri" ise veli tarafından öğrencisinin kesin kaydının yapıldığı okul müdürlüklerine şahsen başvuru ile değerlendirmeye alınacaktır.
"Yerleştirme nakil işlemlerine" ilişkin ilk başvurular 25-28 Ağustos 2014 tarihleri arasında alınacak ve 29 Ağustos 2014 günü saat 19:00'da sonuçlar ilan edilecektir.
"Yerleştirme nakil işlemleri", haftalık yapılacak olup, öğrencilerimiz her bir nakil talebinde sadece tek okul tercihinde bulunacaktır.
Eylül ayı sonuna kadar haftalık periyotlarla gerçekleştirilecek olan yerleştirmeye yönelik nakil işlemleri, okulların ilan edilen boş kontenjanları için yapılacaktır. Yerleştirme nakil döneminde, başka bir resmi/özel okula nakil talebinde bulunan öğrencilerden boşalacak kontenjanlar bir sonraki haftanın boş kontenjan listesinde yer alacaktır. Söz konusu işlemler sonucu nakil talebi gerçekleşenler ve boş kalan kontenjanlar e-okul sistemi üzerinden ilan edilecektir.
26 Eylül 2014 tarihinden sonra yapılacak nakil başvuruları, ortaöğretim kurumları arasında nakil esaslarına göre taban puanlar esas alınarak gerçekleştirilecektir.
Yerleştirme, nakil kontenjanları, yerleştirme nakil işlemleri ve ilgili bütün duyurular, Bakanlığımızın e-okul.meb.gov.tr adresinden ilgililerin ve kamuoyunun bilgisine sunulacaktır

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Liselerin Taban Puanları Nasıl Belirlenir? -Önemli Yazı-

Fen Liselerinin 2013-2014 Taban Puanları (Tüm Fen Liseleri)

TEOG'da Yüzdelik Dilime Göre Sıralamamızı Nasıl Buluruz?