TEOG 2.Dönem Türkçe Soruları Zor muydu Kolay mıydı?

Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş sürecini belirleyen İkinci Dönem Merkezi Sınavların ilk oturumu bugün tamamlandı. Türkçe sorularını içerik bakımından incelediğimizde 20 sorunun kazanım dağılımı şöyledir:

Kazanımlar

Merkezi Sınav
Soru Sayısı
Sözcükte anlam kazanımları
Sözcüğün cümlede kazandığı anlam, söz öbeğinin metinde kazandığı anlam, deyimler
3
Cümlede anlam kazanımları
Cümleye hâkim olan duygu ve kavramlar, cümlede anlatılmak istenen düşünce
2
Paragrafta anlam kazanımları
Paragrafta ana ve yardımcı düşünce, paragraf oluşturma,paragrafın anlatım özellikleri, söz sanatları, metindeki anlatıcı, metinler arası karşılaştırma
9
Dil bilgisi kazanımları
Fiil çatısı, cümlenin yapısına ve yüklemine göre  çeşitleri
3
Noktalama işaretleri kazanımları
Virgül, nokta ve üç noktanın kullanımı
1
Yazım kurallarına ait kazanımlar
Büyük harflerin yazımı
1
Edebi tür kazanımları
Düşünce yazıları (deneme)
1

Sınavdaki tüm soruların MEB tarafından yayımlanan kazanımları kapsadığı, özellikle dil bilgisi sorularının sadece 2. dönem için belirtilen kazanımları içerdiği görülmüştür. Bu doğrultuda Türkçe sorularının  açık ve anlaşılır olduğu söylenebilir.
Sınavda sözcük ve cümlede anlama ilişkin kazanımları ölçen soruların bile paragrafın anlam bütünlüğü içinde değerlendirmeye yönelik olması dikkat çekmektedir. Okuma, anlama ve yorumlama becerisini ölçen soruların ağırlıkta olduğu sınav,öğrencilerin analiz etme becerilerini metnin anlam bütünlüğü içinde uygulamasını gerekli kılmıştır.
Paragraf soruları, beklendiği gibi genelde orta uzunlukta ve günlük hayatla ilişkilendirilmiş metinlerden oluşmaktadır. 
İki yıldır yapılan TEOG sınavları incelendiğinde Türkçede “söz sanatları, paragraf oluşturma, metindeki anlatıcı, metinler arası karşılaştırma,büyük harflerin yazımı, deyim anlam”gibi belli kazanımları ölçen sorulara her sınavda yer verildiği gözlemlenmiştir.
Kitap okumayı seven öğrencilerin öncelikle okul yaşantılarında ve ulusal sınavlarda başarılı oldukları bilinmektedir. Bugün uygulanan sınavın içeriği, kitap okuma alışkanlığını kazanmanın önemini bir kez daha ortaya koymuştur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Liselerin Taban Puanları Nasıl Belirlenir? -Önemli Yazı-

Fen Liselerinin 2013-2014 Taban Puanları (Tüm Fen Liseleri)

TEOG'da Yüzdelik Dilime Göre Sıralamamızı Nasıl Buluruz?