TEOG Tercihleri Hangi Yüzdelik Dilime Göre Yapılır?

YEP açıklandı. YEP ile birlikte il yüzdelik dilim, Türkiye yüzdelik dilimleri de açıklandı. Öğrenciler ve veliler neye göre tercih yapacaklarını soruyorlar.

TERCİHLER YÜZDELİK DİLİME GÖRE
Tercih yaparken en güvenilir veri Türkiye sıralamasıdır. Ancak MEB sıralama açıklamadı. Yani öğrenciler illerinde ve Türkiye genelinde kaçıncı olduklarını bilmiyorlar.  Ancak önceki yıllarda okulları kazanan son kişilerin Türkiye sıralamasını bilemediğimiz için sıralama hesaplama yapmamızın bize pek faydası olmayacaktır. En güvenilir ikinci veri yüzdelik dilimdir. Burada da il yüzdelik dilim mi önemli Türkiye yüzdelik dilim mi sorusuyla karşılaşıyoruz.

TEOG sonuç belgesinde puanın dışında öğrencilerin genel başarı yüzdeleri ve il başarı yüzdeleri de yer almaktadır. Bir öğrenci puana göre tercih yapabilir. Ancak puanlar yıldan yıla değiştiği için doğru bilgi vermez. Öte yandan TEOG bir yarışma sınavı olduğuna göre bu yarışmanın sonunda kaçıncı olduğumuzu bilmek daha önemlidr. Öğrencilerin kaçıncı olduklarını belirten en önemli gösterge bulundukları yüzdelik dilimlerdir. Kısacası puanlar değişsede yüzdelik dilimler değişmez.

Sınav sonuç belgesinden 2 tane yüzdelik dilim yer almaktadır. “İl Başarı Sırası” öğrencinin, bulunduğu ildeki öğrenciler arasındaki yerini, “İl Başarı Yüzdesi” de öğrencinin bulunduğu ildeki diğer öğrenciler arasında başarı yüzdesini gösteriyor.“Genel Başarı Sırası” ve yanındaki “Genel Başarı Yüzdesi” bölümleri tercihlerde dikkate alınacak değerdir. Başarı sırasında ve yüzdelik diliminde öğrencinin Türkiye’deki durumunu görüyorsunuz.
Türkiyedeki herhangi bir liseyi Türkiyedeki herkes tercih edebildiğine göre yerleştirme de genel başarı yüzdesine göre tercih yapmak daha mantıklı olur.
Garantili olması için hangisi daha büyük ise o yüzdelik dilimi baz alın.

HANGİ ARALIKTA TERCİH YAPMALIYIZ?
Tercihlerinizi yüzdelik diliminiz bir kaç puan altından başlayarak, bir kaç puan üstünde bitecek şekilde yapmalısınız.
Örneğin, İl yüzdelik dilimi 13,25 ve Türkiye Yüzdelik dilimi 11,72 olan bir öğrenci tercihlerini %10′dan başlayabilir. Tercihlerinin garanti olması için %20′ye kadar yükselmelidir. Çünkü bu sene yüzdelik dilimler düşecek! 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Liselerin Taban Puanları Nasıl Belirlenir? -Önemli Yazı-

Fen Liselerinin 2013-2014 Taban Puanları (Tüm Fen Liseleri)

TEOG'da Yüzdelik Dilime Göre Sıralamamızı Nasıl Buluruz?