2. Dönem TEOG İçin Geri Sayım Başladı? İşte Öneriler

Sınav zamanı yaklaşırken artık önemli olanın sınav öncesinde ve sınav anını doğru yönetmek olduğunu belirten Doğa Okulları Ortaokul Rehberlik Ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Merve Kuruhasanoğlu öğrencilere çok önemli uyarılarda bulundu.

Sınavlar zekânızı ya da kişiliğinizi ölçen bir sınav değil. Sadece okulda öğrendiklerinizi ne kadar öğrendiğinizi ölçen bir sınavdır. Ancak her sınav öncesi öğrenciler en çok yaşadıkları kaygıdan dolayı gerilim yaşıyorlar. Yaklaşan 2. TEOG sınavı öncesi uyarılarda bulunan Doğa Okulları Ortaokul Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Merve Kuruhasanoğlu, öğrencilerin başarısını düşüren en önemli faktörün “zamanı” doğru kullanamaması olduğunu belirterek genelde öğrencilerin ya aceleci ya da hızlı davrandığını söyledi.

SORUYU SONUNA KADAR OKU
Sınavlarda yapılan yanlışların önemli bir bölümü soruları tam olarak anlayamamaktan kaynaklanıyor.  Bunun önemli nedenlerinden biri soruları sonuna kadar okumamak. Özelikle değildir, olmamalıdır, olamaz gibi ifadelere öğrencilerin çok fazla dikkat etmesi gerekiyor.


 ZAMANI SİZ YÖNETİN
Sınavın sonuna kadar dikkatin dağılmadan devam edebilmesi sınavdan önce bu tecrübeyi edinmekle ilgili olduğun belirten Merve Kuruhasanoğlu; “Evdeki çalışmalarında kısa süreli aralıklara çalışan birinin sınavda uzun süre dikkatini sürdürmesi imkânsızdır. Bu sebeple evde her soruya bir dakika ayıracak şekilde zaman tutarak çalışmalı ve çalışma sürelerinizi artırmalısınız” dedi.

BİR SORUYU SINAVA TERCİH ETMEYİN
Öğrencilerin sınavda çözemeyeceği sorularda inatlaşmaması, bilmedikleri sorulara takılarak zaman kaybetmemesi ise dikkat çekilen diğer bir konu. Merve Kuruhasanoğlu konuyla ilgili  şu öneriyi sunuyor; “1-2 kez okuduktan sonra hala çözemediyseniz soruyu atlayın. Zamanınız kalırsa daha sonra daha sakin bir kafayla döndüğünüzde soruyu çözme ihtimaliniz daha yüksek olacaktır.”

NE ZAMANA KADAR ÇALIŞILMALI…
Sınava girecek öğrencilerin zihni dinlenmiş, kendini yenilemiş bir halde olması sınavdaki performansını artıracak ve sınavda yaşanacak kaygı düzeyini azaltacaktır. Bundan dolayı sınavdan önceki günü dinlenerek geçirilmesi çok önemlidir. Ayrıca sınavdan önceki gün, sınav akşamı veya sınav sabahı akıllara takılan bir konu vs. olduğunda kitaplara göz atılabilir; ancak zihin yoracak kadar uzun sürdürülmemelidir.

SINAVDAN HEMEN ÖNCE…
Sınavdan önceki birkaç günde öğrencilerin sağlığına, beslenmesine ve uyku düzenine dikkat etmesi gerekir. Riskli sporlardan (örn. Futbol vb. ), daha önce denememiş olduğu yiyeceklerden kaçınmalıdır. Sınavdan bir hafta öncesinden itibaren uyku saatleri sınav saatine göre ayarlanmalıdır. Sınav sabahı öğrencilerin yapacağı kahvaltı her gün yaptıkları kahvaltı gibi olmalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Liselerin Taban Puanları Nasıl Belirlenir? -Önemli Yazı-

Fen Liselerinin 2013-2014 Taban Puanları (Tüm Fen Liseleri)

TEOG'da Yüzdelik Dilime Göre Sıralamamızı Nasıl Buluruz?