TEOG'da Son Aşama Olan Tercihlere Sıra Geldi

1 milyondan fazla öğrencinin yarıştığı Temel Eğitime Geçiş’in (TEOG) 2.dönem sınavı da dün yapılıp tamamlandı. Sınavda uzmanların değerlendirmelerine göre önemli bir sıkıntı yok. Henüz yanlış soru bildiriminde bulunulmadı.

Sınav sonuçları haziran ayı içinde açıklanacak. Öğrenciler birinci ve ikinci dönem TEOG not ortalamaları ile devlet okulları ve kolejlere girecekler. Aldıkları puanlar onları hayal ettikleri okullara taşıyacak. Anadolu liselerinde hazırlık sınıflarının kaldırılması dil eğitimi açısından endişelivelileri daha çok özel okullara yönlendiriyor. Oysa yabancı dil eğitimi gelinen noktada öğrenciler açısından son derece önemli. Devlet okullarında her haliyle yeterli olmayan dil eğitimi Anadolu liselerindeki hazırlık sınıflarının kaldırılmasından sonra daha da içler acısı bir durum aldı.

TEOG sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından başlayacak kayıt maratonuna özel kolejler şimdiden başlamış durumda. Erken kayıt adı adı altında avantajlı paketler sunan özel okullar daha şimdiden kontenjanlarını belirli ölçüde doldurmuş görülüyor.

Tabii ki, özel okulların kayıt sırasında yarıştırdıkları en önemli konulardan biri mekanlarının yanı sıra eğitim modelleri ve öğretmen kadroları. Eğitimde öğretmen ön önemli belirleyici faktördür. Yetişmiş öğretmenin olmadığı yerde eğitimde başarı sağlamak mümkün değildir.

Okul seçiminde dikkat edilmesi gereken önemli kurallar var. Bilgiye verilen değer artık her şeyin önünde. Böyle bir zamanda yaşıyoruz. Bu nedenle okul seçerken de dikkat etmemiz gereken önemli noktalar var. Devlet okullarının kriterleri belli. Bazıları harıç. Örneğin, Vefa Lisesi, Galatasaray, İstanbul Lisesi gibi geçmişe damgasını vuran ve bugün hâlâ gözde olan bazı okullar var. Bunların dışında devlet okullarının hepsi Anadolu statüsü aldığı için bir değeri de kalmadı. Diğerleri mesleki okullar. Mesleki okullar arasında da puan yetersizliği ile özendirilen en önemli okul imam hatipler.

Onun için seçimlerinize dikkat edin.

Özellikle özel okullarda bu çok önemli. Öncelikle çocuğu her yönden geliştirebilecek okulları bulun. Günümüzün en önemli faktörlerinde biri olan teknolojiyi ne kadar, nasıl kullandığı ve bu alandaki yatırımına dikkat edin. Okulun ulaşılabilir olması da önemli bir faktör seçimlerde.

****************************************************

Lise tercihlerinde 3’üncü seçenek 'temel liseler'
Dershaneden dönüşen temel liseler bu yılki YGS’de önemli bir başarı kazandı. Eğitim sistemine geçen yıl giren temel liselerde hem lise hem de dershane eğitimi bir arada veriliyor.
 Hükümetin 2 yıl önce aldığı karar çerçevesinde dershaneden dönüşmeye başlayan kurumlar eğitim sistemine yeni bir kategori kazandırdı. Temel lise olarak faaliyet göstermeye başlayan bu kurumlar ilk performansını bu yılki Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) gösterdi. Özellikle üniversiteye hazırlık konusunda iddialı olan temel liseler YGS'de önemli bir başarı sergiledi. Bu yılki YGS birincisi temel liseden çıktı. 4 yıllık lise eğitimin yanı sıra dershane geleneğiyle de eğitim veren temel liseler öğrenci ve veliler için 3'üncü bir seçenek oldu. Bu yıl dershanelerin tamamının dönüşmesiyle Türkiye genelinde bin 212 temel lise sisteme katıldı.

ORTALAMANIN ÜZERİNE ÇIKTILAR
ÖSYS'de ilkkez bu yıl boy gösteren temel liselerde eğitim gören üniversite adayları YGS'de gözle görülür bir başarı elde etti. Türkçe testinde öğrencileri Türkiye ortalaması olan 19.309'dan yüzde 31 daha yüksek bir başarı düzeyini yakaladı. Matematikte tüm Türkiye'deki adaylar 40 soruda 7,935 net ortalamasını yakalarken temel liseli adaylar bu testte yüzde 68 daha fazla yaptı. Sınavın en düşük ortalamasına sahip Fen bilimleri testinde de tüm Türkiye'deki adaylar 5,753 net ortalamasını yakalayabilmişlerdi. Temel liseli adaylar bu testte de Türkiye ortalamasından yüzde 60 daha iyi bir sonuçla sınavı tamamladılar.

BARAJ ALTI OLMADI
Bu yıl temel liseden YGS'ye giren adayların neredeyse hepsi YGS barajını geçti. Sınava katılan tüm adayların ülke genelinde 180 barajını geçme oranları yüzde 75,6 olarak açıklandı. Bu oran temel lise adaylarında yüzde 99'lara ulaştı. Bu yıl YGS birincisi de temel liseden çıkmıştı. 3 puan türünde de birinci olan İstanbul'dan Cemre Efe

MEB'DEN 3 BİN TL DESTEK
Temel liselerin ücretleri 6 bin TL'den başlıyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu liselerde okuyan öğrencilere de 3 bin TL'den fazla eğitim teşviki veriyor. Dershanelerden dönüşen temel liselerin birinci önceliği öğrencileri üniversiteye hazırlamak. Hedef öğrencinin kariyerini doğru ve etkin biçimde öğrenci ile birlikte planlayabilmek. Üniversite hazırlık çalışması bu sistem sayesinde 4 yıla yayılıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Liselerin Taban Puanları Nasıl Belirlenir? -Önemli Yazı-

Fen Liselerinin 2013-2014 Taban Puanları (Tüm Fen Liseleri)

TEOG'da Yüzdelik Dilime Göre Sıralamamızı Nasıl Buluruz?