TEOG Tercih Uyarıları-1: Tercihte Puana Bakmayın


TEOG tercihlerinde puan yerine daha çok yüzdelik dilimi göz önünde bulundurun uyarılarını hep tekrarlıyoruz. Bu yıl da mutlaka yüzdelik dilimlere bakmanızı şiddetle öneriyoruz. Puanların yüksek gelmesinden dolayı pek çok aday puanına bakıyor ama fena halde yanılıyor. 

Soruların zorluğu ve kolaylığına göre puanlarda her yıl değişiklik olabilir. Örneğin geçen yıl 300 puanla alan bir lise bu yıl 340 puanla alabilir. Oysa yüzdelik dilim değişmez. Örneğin Galatasaray Lisesi her yıl yüzde 0.04-0.05 diliminden öğrenci alır Dolayısıyla yüzdelik dilimlerde çok fazla oynama olmaz. O yüzden de sağlıklı tercih yapabilmek için öğrencilerin ya da anne babaların yüzdelik dilimi baz almaları gerekiyor. 

Bu sene puanlar arttı. Örnek verecek olursak, bu yıl 488 puan alan öğrenci 2.76 yüzdelik dilime düşüyor. Geçen yıl aynı puanı alan öğrenci 1.8 ile 2 arasındaydı. Puanlar artıyor ama bu yüzdelik dilimi değiştirmez. O yüzden tercih yapacaklar, puan yerine yüzdelik dilimlere bakmalı. TEOG-2’de 17 bin tam puan alan öğrenci olması, YEP’le birlikte 176 tam puan yapan öğrenciye düşmesi, TEOG-1 ve okul puanının önemini gösteriyor. Geçen senelerde TEOG-2 ayırt ediciydi. Bu sınavın sonuçları etkiliydi. Birinci TEOG’da öğrenciler daha az üniteden sorumlu oluyor. TEOG-2’de daha çok konudan sorumlu olunduğu için bu sınav öğrencilere daha zor geliyordu. Ama bu yıl TEOG-2 kolay sorulardan oluştuğu ve birçok öğrencinin yüksek neti olduğu için belirleyiciliği azalmış oldu.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Liselerin Taban Puanları Nasıl Belirlenir? -Önemli Yazı-

Fen Liselerinin 2013-2014 Taban Puanları (Tüm Fen Liseleri)

TEOG'da Yüzdelik Dilime Göre Sıralamamızı Nasıl Buluruz?